Toate drumurile duc la Roma

“Rome was a poem pressed into service as a city.”

-Anotole Broyard, scriitor american

Roma aduce bucurie unui număr fascinant de vizitatori și reușește să impresioneze prin frumoasa arhitectură, prin cultură, mâncare delicioasă și străzi pavate înguste. Acest oraș deține o mulțime de secrete și mistere și din moment ce toate drumurile duc la Roma, trebuie să o explorezi măcar odată în viață.

Roma modernă stă grandioasă deasupra ruinelor orașelor precedente, vechi de aproape 3 milenii. Cu fiecare oraș format, structurile existente au fost derâmate sau umplute pentru a forma fundația noilor clădiri, acoperișurile au devenit fundație și fiecare strat al orașului din urmă a fost acoperit cu succes. Sub orașul modern se află Roma antică, ce după cum se spune încă are străzi intacte.

An după an devine din ce în ce mai greu să găsești un loc liniștit în acest oraș, însă din moment ce este atât de accesibil europenilor fără a sparge pușculița, iată ghidul meu de călătorie pentru un city-break de neuitat la Roma:

Când să vizitezi?

Sfârșitul lunii aprilie, mai, începutul lunii iunie sunt periaodele cele mai bune pentru a vizita, din punctul meu de vedere. S-ar putea să experimentezi ploi scurte, însă vei evita oarecum mulțimile de turiști și vei economisi ceva bani. Vremea este caldă și plăcută potrivită pentru plimbările lungi.

Ce vizităm?

Roma este un muzeu în aer liber – fiecare piatră are o istorie. Când am întrebat un localnic despre locul lui preferat din Roma, mi-a spus să merg la: Colle del Gianicolo. Gianicolo este un deal pitoresc popular pentru vederile impresionante ale orașului. Necesită un pic de efort plimbarea până acolo, dar se merită. Roma de la înălțime este absolut uluitoare și ai ocazia să vezi întregul oraș drintr-o altă perspectivă și să-ți creezi un tablou general al orașului, ceea ce este perfect pentru un început de călătorie. În plus, poate ai norocul să vezi tragerile de tun de la prânz.

Tempietto di Bramante  este o bijuterie arhitecturală. Dacă ești iubitor de artă, aici te vei putea bucura de una dintre cele mai frumoase exponate ale artei renascentiste. În apropiere se află Pietro din Montorio, unde mulți aleg să se căsătorească datorită peisajelor nemaipomenite.

După ceva timp petrecut la Colle del Gianicolo, ne-am îndreptat către Pantheon. Construcția este în sine admirabilă, însă dacă ajungi până aici, trebuie să vezi interiorul. Arhitectura este nemaipomenită și este uimitor că a fost construită în 126 d.Hr., fără tehnologii moderne. Unul dintre cele mai interesante lucruri despre Pantheon este acoperișul cupolei care este de fapt deschis spre cer, deci când ploua afară plouă și în interior. Este bine de știut că Pantehonul este un loc religios, deci liniștea este importantă, însă fotografiatul este bine venit.

Când ești gata de pauza alături de o cană de cafea autentic italiană, un loc minunat pentru un prânz rapid, ori pentru un tiramisu delicious este Piazza Navona. Acolo se află multe cafenele, restaurante, gelaterii ș.a.m.d. Noi ne-am oprit la Cambiovita – o cafenea drăguță cu gustări italiele. Cambiovita este o mică afacere de familie, iar proprietarii sunt foarte amabili și atenți cu fiecare client.

După pauza bine meritată, ne-am îndreptat spre Piazza di Spagna și Treptele Spaniole. Pe la amiază, este foarte aglomerat, așa că aveți grijă la hoții de buzunare. Piazza di Spagna este unul dintre cele mai populare cartiere din Roma, iar în apropiere se află străzile Via dei Condotti, Via Frattina și Via del Babuino. De-a lungul străzilor sunt o mulțime de vile impresionante din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, străzile sunt uimitoare și perfecte pentru plimbări lungi și fotografii de sigur.

Via del Babuino duce spre Piazza del Popolo unde se află Obeliscul Flaminio, unul dintre cele mai înalte obeliscuri din Roma. De aici puteți urca scările spre vârful dealului Pincian, de unde puteți admira din nou orașul.

Unul dintre locurile mele preferate este Forum Romanum, un set impresionant de ruine cu temple antice, biserici și statui foarte vechi. Aceste ruine te transportă in timp, cu milenii în urmă, în tipul lui Marcus Aurelius și Cesar.

 

Legendarul Colosseum, un simbol emblematic al orașului, atrage o grămadă de turiști an de an.  O vizită acolo durează aproximativ 1,5 ore și vă recomand să cumpărați un bilet suplimentar care include turul nivelului inferior și superior. Este o experiență de neuitat să știi că stai într-un loc unde cu 2000 ani în urmă se luptau gladiatorii.

 

Mi-am dorit foarte tare să văd Capela Sixtină, așa că Vaticanul a fost un must. Această țară este foarte stranie, în sensul cel mai bun al cuvântului, deoarece se află în mijlocul Romei. Principalele atracții sunt Muzeul Vatican, Capela Sixtină și Bazilica Sf. Petru. Vizita la Capela Sixtină a durat o eternitate, datorită numărului impresionant de turiști, însă a meritat efortul. Cumpără bilete din timp și pregătește-te moral pentru masele de oameni ce te vor împinge de la stânga la dreapta.

 

 

După excursia la Vatican, am hotărât să facem o pauză la Caffè Moro, una dintre cele mai vechi cafenele din Italia care încă are semnul său original în fier forjat pictat din secolului al XIX-lea. Decorul și mobila sunt din aceeași perioadă, însă cafeaua și mâncarea sunt proaspete.

Pinguino Gelateria Naturale are cea mai bună înghețată din toată Roma. Pe lângă faptul că este naturală, este foarte cremoasă și aș mai face o vizită până aici, numai pentru înghețată.

În cele din urmă, ne-am plimbat prin Quartiere Coppedè – un cartier cu adevărat minunat și liniștit. Grădinile Burghese sunt foarte frumoase, iar în cartier ai șansa să vezi adevărata Romă, nu doar cea turistică, străzile pavate și vilele vechi ce fac rețeta perfectă pentru poze fabuloase de vacanță.

Aventura noastră a luat sfârșit lângă Fontana di Trevi unde am aruncat o monedă, ce-i drept peste capetele turiștilor pentru că este imposibil să te apropii prea mult. Ne-am pus câte o dorință și am încheiat acest capitol din aventura noastră italiană. Roma este un oraș spectaculos, iar pastele și înghețata nu au avut nici o șansă să se așeze la cât ne-am tot plimbat.

Până data viitoare, stay brave & confident! XO

Articole similare:

3 zile în Paris

Las Vegas pentru cupluri

Descoperă Londra cu mine