Haute Couture – secretele din spatele industriei

În special în preajma săptămânilor modei, auzim destul de des despre colecțiile Haute couture și poate v-ați întrebat ce sunt mai exact aceste piese, de ce mai mereu arată nebunesc și cine decide mai exact ce este Haute Couture și ce nu. În traducere liberă, Haute couture înseamnă croitorie de lux – deci, articole de îmbrăcăminte create din materiale unice, cu broderii cusute manual, pentru un client special.

Cu toate acestea, nu fiecare casă de modă sau designer poate crea lucrări couture atât timp cât nu a fost selectat de către Chambre Syndicale de la Haute Couture, instituția care își are rădăcinile încă din secolul 19 ce dirijează această industrie.

Pentru a se califica drept o casă oficială Haute Couture, membrii trebuie să proiecteze haine făcute la comandă pentru clienți privați, cu mai multe sesiuni de probă, folosind un atelier care are cel puțin cincisprezece angajați ce lucrează normă întreagă. De asemenea, aceștia trebuie să aibă douăzeci de lucrători tehnici cu normă întreagă într-unul din atelierele lor. Casele Haute Couture trebuie să prezinte publicului în fiecare an, în ianuarie și iulie, o colecție de nu mai puțin de 50 de articole originale – îmbrăcăminte de zi și de seară.

Creată de la zero pentru fiecare client în parte și cu un design unic, îmbrăcămintea haute couture necesită de obicei trei sesiuni de probă. Finalizarea unei rochii poate dura între 100 și 400 de ore și poate costa de la 26.000 $ la peste 100.000 $. Un costum poate începe de la 16.000$, iar o rochie de seară de la 60.000 $…limita fiind cerul.

În luna ianuarie suntem martori la prezentările de modă Haute Couture din Paris unde cele mai faimoase și emblematice case de modă din lume se reunesc pentru a-și prezenta colecțiile couture. Paris devine locul unde designerii nu au nici o restricție comercială și își pot prezenta operele de artă create cu toată libertatea imaginației, așa că nu este neobișnuit ca o rochie să coste mai mulți bani decât o casă.

Designerul Galia Lahav spune că astăzi industria Haute Couture este mai importantă ca niciodată. Când a fost întrebată „De ce există și cine cumpără haine haute couture?”, ea a răspuns: „Da, sunt lucruri mai trendy și evident mai purtabile, însă calitatea țesutului, măiestria tehnicii, imaginația și originalitatea – aceste lucruri sunt importante pentru industrie și trebuie să fie păstrate cu grijă„.

Deci, dacă v-ați întrebat vreodată: de ce piesele Haute Couture arată atât de extravagant, asta se datorează faptului că odată cu aceste colecții, designerii devin din nou artiști având libertatea să își exercite creativitatea și imaginația, creând adevârate opere de artă. Astfel, fiecare haină devine întruchiparea visului, este prelucrată manual și confecționată din cele mai extravagante și alese țesături din lume. Fiecare rochie devine o Mona Lisa a modei, iar nivelul de manoperă este impresionant mai ales atunci când sunt utilizate broderii antice pentru a crea o rochie. De exemplu, rochia încrustată cu diamante de la Scott Henshall purtată de Samantha Mumba la premiera lui Spiderman II în anul 2004 a fost estimată la aproximativ 9 milioane de dolari. I know…

Cine cumpără de fapt Haute Couture?

Astăzi, doar 4.000 de clienți din lume cumpără haine haute couture, dintre care numai 200 sunt clienți fideli. Adesea, designerii împrumută haine de acest tip persoanelor publice și celebrităților pentru publicitate.

În concluzie industria Haute Couture nu reprezintă doar haine și rochii extravagante, ci adevărate piese de artă, unde fiecare lucrare formează fundamentul modei, născând tendințe noi de la sezon la sezon.

Sper că ați găsit acest articol interesant. Având în vedere că ne aflăm în acestă perioadă a anului, mă gândeam câte dintre voi știți sau sunteți interesate de aceste piese absolut out of this world. Deci, ce părere aveți despre lumea Haute Couture? Vă aștept în comentarii.

Dacă ți-a plăcut acest articol, citește-l și pe acesta despre tendințele în materie de păr pentru 2019.

 

Până data viitoare,

XO