Există viață după Karl Lagerfeld? Un geniu de creație și despre viitorul Chanel

Îndrăgitul Karl Lagerfeld s-a stins din viață anul aceasta pe 19 februarie și a lăsat în urmă două imperii ale modei: Chanel și Fendi. Acesta a avut un impact și o influență imensă de-a lungul vieții, atât asupra modei pariziene cât și asupra întregii lumi. A devenit popular după 1982 pentru creațiile avangardiste ce au devenit ușor sinonimul luxului și al bogăției, în timp ce el a devenit recunoscut pentru ochelarii de soare negri și coada de cal argintie.

În memoria lui Karl Lagerfeld și ca un omagiu pentru geniul său, vreau să împărtășesc cu voi câteva aspecte interesante din viața lui, precum și cum arată viitorul casei de modă Chanel în lipsa lui.

Karl și-a început cariera în 1954, după ce a câștigat categoria de paltoane într-o competiție de design. Acolo l-a cunoscut pe un alt câștigător, din altă categorie, Yves Saint Laurent. Cei doi au debutat în același timp la concursul prestigios International Wool Secretariat, atunci când Lagerfeld avea 21 de ani, iar YSL 18. De la prieteni s-au transformat destul de ușor în rivali, ceea ce pare destul de întâlnit într-o lume atât de competitivă precum cea a modei. YSL a devenit director de creație pentru Dior la doar 21 de ani, în timp ce Karl lucra independent pentru diverse case de modă, printre care cele mai notabile Chloe și Fendi. Relația dintre cei doi a fost cu siguranță una interesantă, iar Alicia Drake relatează detalii din viața lor în cartea The Beautiful Fall: Fashion, Genius, and Glorious Excess in 1970s Paris.

În 1980, Lagerfeld a reușit să aducă înapoi la viață Chanel, un brand ce se afla într-o decădere la vremea respectivă unde a creat faimoasa monogramă CC, geanta matlasată și ‘little black dress’. Sub conducerea lui, Chanel a devenit protectorul Haute Couture, ceea ce a dus la achiziționarea a 11 ateliere precum Lesage, Massaro și Goosens Goldsmith.

Source: The good life.com

După mai bine de 20 de ani de muncă pentru alte case de modă, Karl Lagerfeld a creat propriul brand sub ideea de ‘intellectual sexiness’, pe care l-a vândut însă în 2005 lui Tommy Hilfiger.

Un adevărat iubitor de cărți, cu o colecție absolut impresionantă, și-a deschis în Paris pe Rue de Lille o librărie în care și-a vândut propria colecție de cărți de artă, modă, arhitectură, mâncare, fotografie și design. Dacă privești poza de mai jos cu atenție, vei observa că toate cârțile sunt poziționate orizontal pentru a nu fi nevoit să îți apleci capul pentru a citi tilurile.

Image Courtesy – Bornrich

Karl nu a fost fumător și nici nu bea alcool, însă avea o obsesie pentru cola, așa că la petreceri avea propriul majordom ce-i purta băutura peste tot.

Cu toate că a fost un creator de modă și un fotograf foarte talentat, Karl Lagerfeld a avut și el momente de îndoială de sine: Mi-am dorit dintr-o dată să port haine create de Hedi Slimane…însă aceste piese, prezentate numai de tineri foarte slabi – în niciun caz de bărbați de vârsta mea – necesitau să slăbesc cel puțin 40 de kg. Mi-a luat exact 13 luni să fac asta.

Source: Star Change

Choupette, îndrăgita pisică a lui Karl, a fost cea care l-a inspirat să creeze Colecția Couture cornflower blue în primăvara lui 2012. Pisica trăiește o viață absolut luxoasă, cu două femei în permanență responsabile de ea, ce țin chiar un jurnal cu activitățile și dispozițiile pisicii de zi cu zi. Acesta are chiar și un cont de Instagram cu peste 299 de mii de următori. Karl a fost absolut îndrăgostit de această pisică și a spus la un moment dat că s-ar căsători cu ea dacă ar putea.

Source: Vanity Fair

Dacă te-ai întrebat cum arată viitorul lui Chanel, aceștia au anunțat că Virginie Viard, mâna dreaptă a lui Karl timp de mulți ani, este cea care va prelua poziția de Director de Creație în cadrul renumitei case de modă.

Prima femeie la conducere după Gabrielle Chanel, Viard a lucrat pentru prima dată pentru Chanel în 1987, iar mult mai târziu a început să apară alături de Karl la sfârșitul show-urilor începând cu Cruise 2019 în mai în Paris. La ultimul show Couture al Chanel, Viard a apărut pe podium singură, explicând absența lui Lagerfeld prin faptul că aceasta nu se simțea bine. Cred că Chanel este pe mâini bune și sper ca noul Director de Creație să continue viziunea lui Coco Chanel și a lui Karl, punându-și însă propria creativitate pe prim-plan.

PARIS, FRANCE – JANUARY 22: Virginie Viard acknowledges the crowd during the Chanel Haute Couture Spring Summer 2019 show as part of Paris Fashion Week on January 22, 2019 in Paris, France. (Photo by Dominique Charriau/WireImage)

Citește mai multe articole despre fashion:

Genți esențiale pentru garderoba ta

Haute Couture – secretele din spatele industriei

Tendințe în bijuterii 2019

Cum să arăți de milioane fără să spargi pușculița

Până data viitoare, stay brave & confident! XO