Descoperă Croația: Plitvice Lakes National Park

Plitvice Lakes National Park este cel mai vechi și cel mai mare parc național din Croația precum și una dintre cele mai populare atracții ale țării, cu milioane de turiști pe tot parcursul anului. Parcul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, iar turcoazul ireal al lacurilor, măreția cascadelor și diversitatea biologică excepțională te vor fascina din prima secundă. Când ajungi acolo realizezi că nici o poză nu poate reda cu adevărat paleta de culori cu care natura a pictat aceste locuri uimitoare. Când ești acolo ți se taie respirația și te convingi că nu este un peisaj editat prin photoshop sau o fantezie, este real și absolutely breathtaking.

Cea mai bună perioadă pentru a vizita:

Parcul este deschis pe tot parcursul anului și fiecare anotimp are farmecul său. Perioada mea preferată să vizitez aproape orice este primăvara, în special pentru că vremea este prietenoasă, iar la Plitvice în această perioadă cascadele se revarsă cu o putere supranaturală pentru că nivelul apei este ridicat de la zăpada topită, natura reînvie, totul este verde și înflorit. Nu aș recomanda să vizitezi parcul în iulie-august pentru că este foarte aglomerat și foarte cald.

Prețul biletelor depinde de sezon – iarna este cel mai ieftin 8$, iar primăvara 17$.

Noi ne-am început aventura la 10 dimineața, dar pentru a evita mulțimea vă recomand să veniți cât mai curând posibil (până la ora 9) și să plecați până la prânz sau să veniți după prânz când majoritatea turiștilor termină tururile. Noi am ales traseul H pentru că este cel mai popular și cuprinde majoritatea atracțiilor din parc. Acest traseu are aprox. 9km și durează 3-4 ore. Ai posibilitatea să vizitezi cascadele zgomotoase și răcoritoare, să mergi pe cărări și poduri de lemn și să respiri aerul curat. Apa cristalină este foarte tentantă, însă din păcate înotul este interzis.

De la intrarea 1 puteți vedea Cascada Mare (Veliki Slap) care are o înălțime de 78m, Cascada Sastavcj și Peșterile Barac și Šupljara care sunt răcoroase și unde puteți face o pauză într-o zi de vară călduroasă.

Sfaturi pentru a avea o experiență plăcută:

  • Vizitează în prima parte a zilei pentru a evita aglomerația
  • Vino cu apă și mâncare. Restaurantele din parc sunt puține, iar mâncarea este destul de proastă și scumpă.
  • Caută pensiuni în zonă sau Airbnb. Gazdele sunt prietenoase, îți vor da sfaturi și recomandări legate de traseu, restaurante, magazine, etc. Noi ne-am cazat în satul Rastovača un loc foarte liniștit înconjurat de verdeață și mâncare tradițională – similară cu cea românească.
  • Dacă vă hotărâți să petreceți câteva zile acolo vă puteți bucura de o mulțime de activități în aer liber. Aș recomanda să faceți un tur cu bicicleta în jurul Parcului Plitvice, iar pentru cei care doresc aventuri mai palpitante, aveți opțiuni ca: rafting de-a lungul râurilor Una sau Korana, kayaking sau hiking.
  • Pentru excursii mai liniștite și romantice puteți să închiriați o barcă și să admirați râurile fără aglomerațiile de turiști.

Pentru lacurile și cascadele albastre, natura unică și diversitatea biologică excepțională, Plitvice este cu siguranță unul dintre locurile ce merită văzute. În plus, este doar la câteva ore distanță de noi, deci perfect pentru un city-break.

Dacă ți-a plăcut acest articol și îți place să călătorești,  Descoperă Londra cu mine.

‘Până data viitoare,
XO